Sherpherd’s pie

my very first sherphed's pie

sherpherd’s pie versi mudah–org tak penah jenguk dapur pon bole buat.

sesungguhnya resepi ni telah di’malaysia’kan..dgn cita rasa,deria bau,mesra-wallet dan tak perlu bahan2 yg susah nk cari =D

sesuai utk hidangan 4 org

bahan a (kerak atas)

1- 2biji potato us

2-sedikit susu segar a.k.a “ala..susu kotak pon jadik…”

3- 2sudu butter

4- permesan cheese

bahan b (inti di bawah)

1- 450gm daging lembu kisar

2-sedikit mix vege mengikut citarasa

3- 1/2 tin cendawan butang di potong dadu

4- 1biji bawang india dipotong dadu

5- 2 ulas bawang putih-ditumbuk

6- sedikit kicap masin

7-  2sudu sos cili

8- 1 sudu teh black pepper

9- sedikit bahan perasa (eg. cukup rasa)

cara2 memasak

bahan a

1-rebus ubi hingga empuk.kemudian di lenyek.

2-panaskan butter dan campurkan susu segar.

3-masukkan campuran butter tadi ke dlm kentang yg telah di lenyek.kacau hingga sebati seolah2 membuat kentang putar

bahan b

1-panaskan minyak,tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau@kekuningan.

2-masukkan daging kisar dan tunggu hingga empuk

3-masukkan cendawan dan mix vege.masukkan black pepper,kicap dan sos cili.untuk mendapat rasa yg cukup rasa—tambahkan bahan perisa.

4-bila sudah masak,bolehla dimasukkan bahan a ke dlm dulang pembakar

5-ratakan bahan b di atas bahan a seperti topping kek.tabur parmesan cheese

6-bakar dlm ketuhar menggunakan api atas dan bawah selama 15min dan 180 degree.kenmudian bakar dgn api atas selama 10min

enjoy cooking!so easy =D

Cahaya Hati

Lirik Lagu Opick – Cahaya Hati

Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu

Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau selalu terjaga yang memberi segala

Reff:
Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala

Back to Reff:

Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu

Back to Reff:

Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah

Ujian untuk seorang anak

The reason i write this post is because i want you guys-the reader,to share with me your experience,thought and support about what are you going to read later

Ibu saya yg berumur 50thn is fighting with stage 4 (I assume) ovarian cancer.She’s almost bed-ridden.kalau dia larat dia baru bole pergi toilet sendiri,kalau tak…pampers la jawabnya.badan ibu saya sekarang hanya tinggal skin n bones.tetapi perutnya memngembung seperti org mengandung 9bulan.dlm perut ibu terkandung berliter2 cecair kotor bercampur darah.setiap 2mgu sekali,ibu akan ke hospital untuk membuang cecair tersebuta.baru2 ni,sebanyak 6liter cecair telah dikeluarkaan dr perut ibu.bayangkanlah anda yg sihat membawa air sebanyak 2 liter pon sudah cuklup berat.inikan ibu saya yg lemah,skin n bones je tinggal,memebawa air sebanyak 4-6 setiap hari dlm perutnya.mengikut kata doktor air itu berpunca dari sel2 kanser yg block pengaliran air yg sempurna dlm badan dan mengumpulnya dalam abdomen.almost every nite she cant sleep because of the pain that she feel in her stomach.yela,sesungguhmya dlm abdomen tu ada nanah yg terhasil dr sel2 kanser.sesungguhnya sebagai seorg anak saya sgt lah TIDAK berasa terbeban dgb keadaan ibu,tetapi teramat simpati dan sedih dgn apa yg menimpanya.pada mulanya saya sgt sedih n kecewa dgn apa yg berlaku,sampaikan setiap kali bercakap tentang ibu,saya mengalirkan air mata…setelah memperoleh kekuatan dariNya serta suami,ahli keluarga dan teman rapat,saya semakin kuat dan redha dgn apa yg terjadi.

saya sgt bersyukur dapat menjaga (walaupun xsepenuhnya-adik ke-2 yg jaga full time) ibu dan berbuat baik pd ibu saya semasa sihat mahupun sakit.dlm pengetahuan saya (correct me if im wrong) Nabi Muhammad s.a.w bersabda,yg lebih kurang mcm ni la…brg siapa yg menjaga ibu/bapanya ketika mereka sakit…syurga@balasan yg baik utk mereka.ermm…mcm ni la lebih kurang yg saya pernah dengar.sewaktu ibu menjaga arwah atuk yg juga menghidap kanser,saya selalu terfikir yg ibu saya sgt beruntung kerana  berbakti kpd ayahnya dgn hampir sempurna dan saya merasa ibu akan memperoleh balasan yg baik dr Allah ketika itu.

sekarang giliran saya mengalami apa yg ibu alami dulu,iaitu menjaga org tua yg sakit.im only 25 and the eldest in the family,perhaps the eldest among the eldest cousin.jd saya sgt kurang pengalaman dlm menghadapi situasi seperti ini.setelah membaca artikel ni,harap dpt mewujudkan “support -forum” utk saya.berilah motivasi,pengalaman dan kata2 semangat.kalau nk ceritakan pengalaman,lagi saya suka.

Rindu Andalusia

1 of the 'Granada Trilogy'

RINDU ANDALUSIA mengisahkan tentang keluarga Abu Ja’afar dan kehidupan anak,cucu dan cicitnya setelah  tentera Castile menawan kota Cordova.Permulaan cerita dimulakan dgn kisah sebelum Granada di tawan,bermula dgn mimpi buruk Abu Ja’afar (seorang yg bekerja sebajai penjilid kitab dan yg sewaktu dgnnya) dan kematian senyap beliau setelah hati menjadi sgt hancur apabila tentera2 Castile (tentera bersalib) membuat pembakaran besar2an semua buku yg terdapat di granada.Dalam cerita ni juga kita dpt menyelami kehidupan serba kekurangan sebuah keluarga yg hidup dlm jajahan tentera bersalib.Mereka tidak dibenarkan bertutur bahasa Arab,solat jumaat,merayakan hari2 kebesaran Islam dan apa2 saja yg berkaitan dgn bangsa Arab @ islam.Setiap org di kota itu wajib dibaptis,menghadiri Hari suci setiap ahad,berbahasa castile dan apa sahaja yg berkaitan dgn kristianity.tetapi anak cucu Abu Ja’afar-saleemah,hassan,saad,mariama and family masih bertahan menjadi muslim…..ok,cerita ni bagus untuk buka horizon baru dlm dimensi pemikiran kita..ala2,kategori buku yg menambah ilmu lah.oleh sebab buku ini merupakan terjemahan drpd The Trilogy of Granada yg telah diterjemahkan ke bahasa Indonesia,jadi sedikit saja bahasa seni yg tersisa.maksud saya,kita bukan sekadar membaca satu2 buku kerana ceritanya,tetapi cara bahasa si penulis juga menjadi kegemaran kita.tapi sayangnya dlm buku ni,keindahan bahasa hilanh di tengah perterjemahan itu sendiri dan bahasa menjadi agak kaku.oleh sebab  buku ini adalah buku yg pertama antara 3 buku yg lain,pengakhiran cerita menjadi agak tergantung.

Beautiful reminder

Astaghfirullah...buat diri sendiri yg selalu terlupa..

Online Book Shopping

"I cant decide which book to buy"

Buying book online can be convenient and can save your time and money if you know where to buy.Below are the tips,conclusion and my experience base on limited knowledge of mine about online book-shopping in Malaysia.So the purpose of this article is to give you information in my personal perspective.There’s nothing to do with business or whatsoever,its personal.

1.YOU HAVE TO KNOW WHAT BOOK YOU WANNA BUY

Try to find as much as info before you decide to buy one.Browse everywhere,such as forum,book-review,other blogger and etc.Kalau nak review bole juga check on online bookstore yg berlambak kt tenet.ada yg menyediakan review.atau yg paling senang,just type on the search engine..then..WallaaH!find the publisher of the book.that’s important.

2.VISIT THE PUBLISHERS’ WEBSITE/BLOG INSTEAD OF ONLINE BOOKSTORE WEB/BLOG

WHY?the publisher,they publish and print the book and they don’t have to pay for ‘sewa kedai’.the cost of raw material,printing,marketing and also royalty are already included in  harga borong sesebuah buku yg dibeli secara pukal oleh kedai buku (offline bookstore).Bookstore pulak,akan jual buku tu including harga komisen utk setiap buku.di sini lah mereka mendapat keuntungan utk membayar sewa kedai,bill elektrik dan sebagai mata pencarian mereka.ok,bile dah the publisher of the book that you wanna buy,visit the website and check the price of the book.usually publisher akan bagi diskaun ke ats buku yg dibeli dr mereka.takpun ada sale,promotion..mcm2.pendek kata..bole berjimat sikit la kalau beli dr publisher.

3.COMPARE THE PRICE OF THE BOOK AND THE SHIPPING COST,FIKIRKAN JUGA BILA ANDA MAHUKAN BUKU ITU SAMPAI AND ALSO HOW SECURE IS THE SHIPPING METHOD.

Usually the  bookstore or publisher will give you option which shipping method to choose.e.g Pos ekspress biasanya RM4 per book dan mengambil masa dr 1hari ke 3hari untuk sampai kepada anda.kelemahannya,anda tak menerima buku anda by-hand.pos ekspress hanya ‘menghantar dgn laju,tetapi tidak semestinya ke tangan penerima’.pos laju pulak agak mahal sedikit RM6 untuk setiap penghantaran.mengambil masa yg lebih singkat berbanding pos ekspress tetapi memastikan buku anda sampai ke tangan anda..tp kalau anda xde kt umah…pepandaila pg tuntut kat pejabat pos…mmmuahahaha!ada juga  bookstore or publisher yg tidak menggunakan khidmat pos ekepress/laju di malaysia tetapi meraka menggunakan pos biasa.jadi ‘shipping cost’ tidak akn dikenakan pada pembeli,sebaliknya ditanggung oleh mereka.murah je…pakai setem RM2 pon buku anda boleh sampai =)

4.CONGAK AND TAKE YOUR TIME TO THINK..FINALLY,DECIDE WHERE TO BUY


PENGALAMAN SAYA:

a) Jemari Seni Publishing http://www.jemariseni.com

Saya pernah membeli buku di sini.harga yg tertera di belakang buku a.k.a harga pasaran adalah RM21.tp pihak jemari seni masa tu telah menawarkan diskaun.jd the price that i paid was RM19 including the shipping cost.the following week i received my book.pada saya,i saved RM2 and other related expenses to buy a book in a bookstore such as petrol and parking fee.mereka melakukan penghantaran dgn menggunakan pos biasa.pada pandangan saya,ianya xmembebankan dan convenient.

b) Galeri Ilmu http://www.galeriilmu.com.my/blog

Buku yg saya beli,harga pasaran di peninsular mlaysia:RM20 and west msia:RM22.tetapi harga yg ditawarkan online adalah RM22 dan tiada kos penhantaran.hehe!so anggap jela mcm korang bayar harga west malaysia.tp pada saya berbaloi sebab saya beli buku tu as a birthday present for my bestfriend,jadi kira mcm surprise utk dia la.tetapi,setakat ni..saya dah tunggu 2hari..tp buku tu masih xsampai2 lg ke tangan beliau…hhmmmm….

c)PTS online book cafe (url dia ada kt widget sebelah-saya mahu buku percuma)

Baru2 ni Pts menawarkan buku2 terpilih dgn diskaun sebanyak 15%…ok la tu.tetapi dia menawarkan 2 option penghantaran iaitu;poa ekspress@pos laju dgn harga yg tertera.

P/S: Jadi…terpulang kepada anda pilihlah shopping method (online or offline) yg berbaloi2 di mata anda.happy reading =)

The friendly giant

Wild imagination

The BFG is a children story book.The story is about little orphan named Sophie who has been kidnapped by a BFG (big friendly giant).She has traveled with the BFG to the giant country which is not exist in the map of the world.In the giant country,she saw 9 other giants which are much bigger than BFG who live to eat human beans (thats what the BFG call human,instead of human beings-giants tak pergi skolah) from all  over the world.Experience the giants’ world with Sophie,very interesting & see how they save human beans.The best part is,the mission also involve the Queen of England.This story is a different experience for me,very imaginative (big clap for the author) and such a sweet escape from suffocating novel cinta melayu yg ceritanya are almost the same—ooouuch!